Anii de dinaintea revoluţiei din 1989 au reprezentat o perioadă în care de confortul unui automobil sau de vitalitatea unei motorete nu se bucurau prea mulţi români.
Printre motoretele vremii se numără Mobra, un exemplar apărut pe piaţa românească în anii `70. Cei mai entuziasmaţi au fost tinerii, atraşi de modelele est-germane sau cehoslovace, însă destul de costisitoare în comparaţie cu exemplarele de pe piaţa românească.
Marca Mobra a cunoscut patru forme: Mobra 50, Mobra 50 Super, Mobra Hoinar şi Mini-Mobra.
Motoreta Mobra 50 a fost fabricată începând cu anul 1971. Motorul era produs de întreprinderea METROM Braşov şi era asamblată la fabrica Tohan din Zărneşti. Lăsând la o parte suspiciunile privind originalitatea modelului (presupunerea că e o copie după modelul nemţesc Zundapp sau asemănarea cu Honda prin forma de aripă în relief de pe rezervor), trebuie precizat faptul că este un urmaş de marcă al modelului Carpati şi avea capacitatea de a transporta 2 persoane. Caracteristicile motoretei:
Motor: monocilindru în doi timpi;
Capacitate cilindrică: 50cmc;
Putere: 4 CP;
Consum de 2,5l/ 100km;
Suspensia: amortizoare hidraulice;
Cutie de viteze cu 4 trepte, schimbate cu piciorul;
Încuietoare la ghidon;
Preţul de lansare pe piaţă (în 1971) : 6.325 de lei, apoi s-a scumpit la 7.800 de lei.
Cea de-a treia variantă, Mobra Hoinar, produsă între 1976 şi 1994, este considerată un model 100% autohton. A fost lansată pe piaţă în 1986, la preţul de 11.000 de lei şi era destinată atât transportului în oraş cât şi pentru drumurile lungi. La noul model a fost eliminat sistemul de răcire forţată cu aer a motorului, specific modelului 50 Super. Motorul este un monocilindru în doi timpi cu o capacitate cilindrică de 49,6 cmc, o putere mai mare, 5 CP, şi 8200 rot/min. Cu o autonomie de 450 km şi o cutie de viteze în 5 trepte comandate (o treaptă în plus faţă de Mobra 50), Hoinarul atingea peste 70km/oră.
Ultimul model, Mini-Mobra, a fost produs începând cu 1976 până la sfârşitul anilor `80.Mini-Mobra reprezintă un model sport, mai simplu decât cel iniţial iar în 1981 se vindea cu 4.900 de lei.
Ultima motoretă, o Mobra Hoinar, s-a vândut în 2004, la sfârşitul lui martie, la preţul de 11,7 milioane de lei.
Lăsând la o parte o serie de inconveniente (număr limitat de motorete- motiv pentru care se întocmeau liste de aşteptare, motor zgomotos sau paletă cromatică redusă: portocaliu, roşu aprins sau muştar), comentariile ironice sau glumele intrate deja în folclor (,,Moarte sigură cu cobra, dar mai sigură cu Mobra’’), cu certitudine începuturile `carierei` fiecărui motociclist erau marcate de Mobra.
Deşi nivelul de productivitate atingea uneori 3000 de motorete într-o lună şi, de multe ori, se vindeau tot atâtea exemplare, după aproximativ 40 de ani de activitate, fabrica a fost nevoită să stopeze producţia, întrucât `motorul furnizat de intreprinderea METROM Braşov nu corespundea normativelor europene`, declara Mircea Babeş, directorul departamentului de cercetare-proiectare de la Tohan S.A. şi, în prezent, la fabrica de la Zărneşti a mai ramas doar un exponat de muzeu.
Mobra 50 Super s-a dorit a fi varianta îmbunătăţită, eliminându-se o serie de elemente similare primului model. Noua motoretă a fost proiectată conform caracteristicilor precedentei, dar cu un design mult mai simplu, deoarece dispar semnalizatoarele de pe furca faţă şi stopul cu semnalizatoare, însă cu acelaşi motor puternic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu