 |
Volkswagen Kubelwagen (prescurtarea de la Kubelsitzwagen) este un vehicul militar conceput de Ferdinand Porsche şi construit de Volkswagen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi folosit de armata germană.
Deşi la baza lui a stat modelul Volkswagen Beetle şi seamănă cu cel de tip 62, este cunoscut drept 82.
Cu şasiul rulant, părţile de mecanică fabricate la Stadt des KdF Wagens şi caroseria construită de firma americană Ambi Budd din Berlin, Kubelwagen a reprezentat echivalentul nemţesc al jeepului folosit de Alianţă.
|
Adolf Hitler a discutat cu Ferdinand Porsche posibilitatea de a folosi marca Volkswagen în timpul aplicaţiilor militare, în aprilie 1934, dar abia în ianuarie 1938, oficialii armatei celui de-al Treilea Reich şi-au dat acordul ca Porsche să conceapă un vehicul militar de transport, accesibil ca preţ şi uşor, fiabil atât ,,on-road’’, cât şi ,,off-road’’, chiar şi în condiţii extreme, sugerându-se ideea că modelul Beetle ar putea constitui o variantă pentru baza modelului dorit.
|
|
<>
> |
Kubelwagen prototype.I 1936 | Kubelwagen prototype II 1939 |
Porsche a începu să lucreze imediat la proiect şi, în aproximativ o lună, prototipul a fost gata. În timpul procesului de producţie s-a constatat că doar consolidarea şasiului de laBeetle nu îi va spori rezistenţa la încărcătura militară. Pentru a se garanta performanţa ,,off-road’’ a unei maşini cu tracţiune pe două roţi de 1000cmc şi un motor FMCV, aceasta ar fi trebuit să fie uşoară. Armata a solicitat ca vehiculul să nu depăşească 550kg. Pentru a concepe aspectul modelului, Porsche a subcontractat compania Trutz, care avea experienţă în construirea vehiculelor militare.
|
 |  |
Kubelwagen Bucket 1939 | Kubelwagen Special 1939 |
În 1938, armata începe testările după o prezentare a modelului 62. În ciuda faptului că nu avea tracţiune pe toate cele patru roţi, vehiculul s-a dovedit a fi uşor de manevrat pe teren accidentat, chiar comparativ cu un 4x4 al armatei germane şi proiectul a primit undă verde pentru dezvoltările complementare iar greutatea uşoară a vehiculului şi diferenţialul cu blocare automată ZP compensează nejunsurile de la 4x4.
În 1938 s-au operat îmbunătăţiri suplimentare la modelul 62, fiind inclus un nou design al caroseriei, cu aspect unghiular, iar exemplarele aflate în procesul de pre-producţie au fost testate în timpul invaziei din Polonia, care a început în luna septembrie a aceluiaşi an.
Făcând abstracţie de satisfacţia la nivel general produsă de vehicul, comandanţii militari au cerut noi modificări. Astfel, cea mai mică viteză a fost redusă de la 8 km/h la 4 km/h. În al doilea rând, era nevoie de îmbunătăţiri şi în privinţa fiabilităţii pe teren accidentat.
Porsche a răspuns afirmativ ambelor solicitări şi a montat osii noi, maşina dobândind astfel o îmbunătăţire a efortului de tensiune şi a distanţei minime faţă de sol în acelaşi timp. De asemenea, revizuirea amortizoarelor, noile roţi şi o limitare a diferenţialului de alunecare, precum şi câteva mici modificări necostisitoare au completat cerinţele, iar pentru a reflecta aceste ajustări, vehiculul a fost redenumit modelul 82.
|
 |  |
Kubelwagen 239 | Kubelwagen 82 type.3 |
Îndată ce fabricile VW au devenit operaţionale, din februarie 1940, a demarat şi procesul de producţie. Până în 1945 nu s-a mai operat nicio modificare esenţială, ci doar câteva ajustări minore, majoritatea constând în eliminarea părţilor mai puţin folositoare şi în consolidarea altora, care s-au dovedit a fi incapabile să susţină sarcina dorită. Versiunile prototipului au fost dotate cu tracţiune pe patru roţi (în cazul tipului 86) şi diverse tipuri de motoare, dar niciunul nu a oferit o creştere semnificativă a performanţei sau a capacităţii peste modelul 82 iar designul nu a fost adoptat. Începând cu martie 1943, maşina a fost utilată cu un motor mai mare, de 1131 cmc, dezvoltat din Schwimmwagen, care producea un efort de tensiune mai mare decât originalul (de 985 cmc).
La finele războiului, productivitatea a încetat, dar număra 50.435 unităţi fabricate, iarKubelwagen s-a dovedit surprinzător de util, fiabil şi rezistent.
VW a resuscitat designul de bază al Kubelawagenului la câteva decenii după război, prinmodelul 181, apărut în 1969 şi dezvoltat de Forţele Armate ale Germaniei Federale şi mai târziu a scos pentru piaţa civilă modelul cunoscut drept Thing în SUA, Trekker în Marea Britanie şi Safari în Mexic. Deşi existau nenumărate asemănări atât în privinţa aspectului, cât şi a designului, aproape nicio parte nu se potrivea modelului 82.
|
 |  |
Kubelwagen 82 1942 | Kubelwagen 87 1942 |
Când armata germană a livrat primele vehicule, le-a supus unor teste on şi off-road, pe zăpadă şi pe gheaţă, pentru a le verifica rezistenţa la iernile europene. Câteva dintre aceste vehicule cu tracţiune pe patru roţi au fost considerate puncte de referinţă. Kubelwagenulcu tracţiune pe 2 roţi i-a uimit chiar şi pe cei care au contribuit la fabricarea lui.
În noiembrie 1943, armata americană a testat câteva dintre modelele 82 capturate în Africa de Nord şi au ajuns la concluzia că vehiculul era mai simplu, mai uşor de fabricat şi de întreţinut şi mai confortabil pentru patru pasageri decât jeepul american.
|
 |  |  |
Wolfsburg, Fabrica Kubelwagen 1942 | Kubelwagen 82 - Africa Corps
| Kubelwagen 82 - Afrika Korps
|
În acelaşi timp, Kubelwagenul capturat a fost analizat şi în Marea Britanie de către tehnicienii de la compania Humber Car iar raportul, spre deosebire de cel american, a fost unul nefavorabil.
Printre caracteristicile modelului care au contribuit la atingerea performanţelor se numără greutatea mică, deşi e puţin mai lung decât Willys MB de aproape 300 kg, maşina fiind chiar mai uşoară decât cel mai mic jeep militar american acceptat pentru servicii- M422 Mighty Mite, partea de jos foarte plată şi netedă, care îi permite să se deplaseze cu uşurinţă şi o considerabilă distanţă minimă faţă de sol (cam 28 de cm), care se datorează în mare parte suspensiei independente pe toate cele 4 roţi şi diferenţialului de autofrânare.
Pe lângă acestea, modelul cu motorul cu răcire pe aer a dovedit toleranţă la cald şi la rece şi rezistenţă la găurile de gloanţe în absenţa radiatorului, iar pentru a merge în condiţii de iarnă era necesar un combustibil volatil special, aflat într-un mic rezervor auxiliar.Kubelwagenul putea atinge viteza maximă de 80 km/h.
|
De-a lungul anilor au fost produse mai multe variante ale modelului 82:
Modelul 62- prototipul Kubelwagen, fabricat începând cu 15 mai 1938. Modelele din procesul de pre-producţie au fost testate în timpul invaziei din Polonia;
Modelul 67 este o ambulanţă cu 2 tărgi, care avea şasiul de la Beetle 60 şi caroseria de la 82, dar cu modificări;
Modelul 82/0 menţine structura de bază şi este prevăzut cu 4 locuri;
Modelul82/I are 3 locuri şi staţie radio mobilă;
Modelul 82/2 este dotat cu sirenă Siemens;
Modelul 82/3 este o machetă de vehicul blindat, utilată cu mitralieră în turn deasupra cabinei;
Modelul 82/5 păstrează şasiul de la Kubelwagen, dar caroseria este de la LO Lieferwagen 60;
Modelul 82/6 este o versiune tropicală cu o caroserie sedan;
Modelul 82/7- automată cu 3 locuri, şasiul de la 82, caroseria de la Beetle şi o parte de acoperiş din pânză care se rulează;
Modelul 82/E, produs în 688 de unităţi, valorifică şasiul de la Kubelwagen şi caroseria de la Beetle;
Modelul 86 este un prototip cu acţionare pe toate roţile, fabricat în 6 exemplare;
Modelul 87 Kommandeurwagen- preferat de ofiţeri datorită uşurinţei de deplasare în condiţii extreme;
Modelul 89 este prevăzut cu o transmisie automată experimentală;
Modelul 98 are şasiul de la Kubelwagen 4x4 şi caroseria de la Beetle;
Modelul 106 este dotat cu transmisie experimentală, diferită de cea de la 89;
Modelul 107 este dotat cu alimentare turbo;
Modelul 115/1 este adaptat terenului accidentat iar modificările necesare modelului standard Kubelwagen au fost extinse şi astfel a rezultat un vehicul destul de lent;
Modelul 157 are echipament special, folosit la 82 şi 87;
Modelul 164 este utilat cu şase scaune, motor dublu, dar nu a intrat niciodată în procesul de producţie;
Modelul 177, dotat cu 5 viteze, spre deosebire de modelul standard cu 4 viteze;
Modelul 179 funcţionează pe bază de combustibil injectat;
Modelul 198 este dotat cu PTO şi o cutie de viteze auxiliară pentru pornirea motorului la vehiculele blindate;
Modelul 235 este utilat cu motor electric;
Modelul 239 funcţionează pe baza unui generator de gaz de lemn;
Modelul 240 funcţioneaza pe baza de combustibil îmbuteliat;
Modelul 278 dotat cu o cutie de viteze sincronizate;
Modelul 309 este un prototip cu motor diesel;
Modelul 331 funcţionează pe bază de gaz acetilenic;
Modelul 332 pe bază de cărbune (antracit).
|
Variante ale modelului 82 |
Chiar dacă nu are tracţiune integrală, Kubelwagenul s-a bucurat de succes datorită multitudinii calităţilor şi funcţionalităţii, şi a constituit baza altor proiecte precum modelul australian Volkswagen Country Buggy, VW modelul 181 (Thing) sau Porsche Jagdwagen.
|
(Veteran Media - Irina Hăulici) |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu